neljapäev, 30. august 2007

Võimalusi kliima mõjutamiseks

Tutvustan, kuidas ja mismoodi saaks teoreetiliselt kliimat mõjutada.
Paisude abil luuakse veehoidlaid, sageli ka kõrbepiirkonadesse. Tammid rahustavad samuti tugevatest vihmadest tingitud üleujutusi. Allavoolu võivad nad põhjustada loodusliku taimkatte vähenemist, jättes selle veepuudusest närbuma, või suurendada niisutussüsteemide abil kultiveeritavat taimestikku. Teoreetiliselt peaksid veehoidlad andma neid ületavale õhule energiat juurde ja sel kombel suurendama lähipiirkonna sademeid. Minu teada ei ole selle mõju kohta siiski otseseid tõendeid.
See näide juhatab meid inimese tahtlike kliimamuutmise katsete juurde, mis teiste sõnadega kujutavad endast initsiatiivi haaramist sõjas halbade ilmade vastu. Arktika jää sulatamine ongi tegelikult üks võimalik võte, millest teadlased on rääkinud. Jääd saaks sulatada, külvates sellele tahma või moodustades vesinikupommide plahvatustega õiges kõrguses pilvi, mis soojendaksid Arktikat. Jää hulka oleks võimalik vähendada ka sel teel, et takistada mageda vee juurdevoolu Põhja-Jäämerre, kuid sellest võiksid johtuda äraarvamatud tagajärjed maakera kliimale. Muu hulgas on võimalik ka parasvöötme tugev jahenemine ning kuivade piirkondade põuasuse edasine kasv. Võiks ehitada ka tammi Beringi väina Siberi ja Alaska vahele ning pumbata vett Vaiksesse ookeani, et meelitada Golfi hoovus kaugemale põhja, lähemale poolusele. Avastus, et merevee temperatuuri kaudu saab ilma soojuslikult mõjutada, viitab sellele, et jugavoolu suunda võib muuta, kui teatud paikades külma vett sügavalt üles pumbata. Veel üks ettepanek on niisutada kõrbe hiiglasuure plastikkorstna abil, tõmmates niisket õhku üles. Korsten peaks olema kolme kilomeetri kõrgune ja saja meetri laiune ning teda peaksid toetama õhupallid. Maad ümbritsevale orbiidile võib viia ka hiiglaslikud peeglid või metalliaure, et püüda kinni osa kiirgusest, mis päike muidu Maast mööda saadab.
Peale udude ärapuhumise lennuväljadelt toore jõu abil on seni ainsad ilma muutmise tahtlikud katsed olnud vihma tekitamine, rahe tõrjumine ja tormide taltsutamine pilvede külvistamise teel. Selles võimaluses aga siiski kaheldakse järjest enam, kas sellel on mõtet. Praegu on aktuaalne hoopiski kliima muutumise takistamise teema. Elame-näeme!

Kommentaare ei ole: