esmaspäev, 20. august 2007

Aastaegade ja ilmastiku võlu

Tsüklonite ja nende frontide tõusvad õhuvoolud ning nende vaheldumine selgetaevaliste laskuvate vooludega annab parasvöötme ilmastikule erilise võlu. Ühe aasta jooksul esineb näiteks iga akna taga Lääne-Euroopas, samuti Jaapanis või Ameerika Ühendriikide põhjaosas nii rikkalik valik ilmadest, nagu arukas isik oma eluajaks mõistab soovida: on põhjanaba hingust ja troopikat, on kõrbekuivuse tunnet ja mussoonvihma meenutavat.
Talv. Lumi värvib valgeks katused ja taimed, nagu oleks Loodus oma värvidest väsinud. Härmatis muudab filigraanseks harilikud esemed, olgu need siis ämblikuvõrgud või tänavalaternad. Kõige petlikum on udu, mis röövib nähtavuse, pannes inimesed kõnniteedel komistama ja suured laevad eksinud laste kombel hüüdma.
Kevad. Võrrelge omavahel tüüpilist kevad-ja sügispäeva. Öö kestel on maapind oma soojuse kiiranud tähistaevasse. Rohi on kastemärg ja mõnel pool maapinna suletud lohkudes ujub udu. Terve päev paistab lahke päike, mis pole ei liiga kuum ega liiga külm, ja loojanguks on taevas roosakas äsja maapinnalt tõusnud tolmust.
Suvi. Südasuvel, kui teed õhkuvad kuumusest ja panevad õhu terendusi tekitades värelema ning viljad valmivad päikeselõõsas, on aeg antud armastada, nagu järeldub sündimuskõvera tipust järgmisel kevadel. Aga kui väikesed vilkad rünkpilved sõuavad üle suvetaeva ja taevas tundub maale lähedal, tuleb valmis olla selleks, et täislastis äikesepilved ajavad end kaitsetute põldude kohale, valades neile kaela tuld ja rahet.
Sügis. Sügispäeval võib hommik olla igat värvi, aga ta pole hall. Taevas on siis maapinna ja päikese vahel leiduvast suurest hulgast veepiiskadest sügavpunane. Te viibite kas tsükloni soojas sektoris või selle lähedal ja taevakraanid avanevad mitu korda päevas, kui külmad frondid kõrgemates õhukihtides ja lõpuks ka maapinnal mööduvad nagu kastmisautode pidulik rongkäik.
Kõige öeldu ja veel muugi pärast ongi ilmastik imeline!

Kommentaare ei ole: